E-handel

Att man kan spara stora belopp genom valet av butik har varit ett faktum sedan årtionden. Att hitta den butik som har en viss produkt till lägst pris, har dock blivit betydligt enklare i och med utvecklingen av internet. Allt fler använder sig av prisjämförelser på internet innan faktiskt köp genomförs och generellt sett är det billigare att handla via internet än i vanliga butiker. E-handeln har kommit långt i flera länder, men ännu är det ganska stor skillnad på hur utbrett detta fenomen blivit. Eurostat, vilka frekvent sammanställer information om köpvanor och e-handel, kan visa att Sverige ligger på delad europeisk förstaplats tillsammans med England i fråga om internethandel. Drygt sju av tio svenska medborgare har under de senaste tolv månaderna handlat någonting via internet, och sett till hela EU rör det sig om drygt fyra av tio.

Inom EU har det varit en tydlig ökning av handel via internet från 2004 och framåt, även om ökningen blivit lite mindre under de senaste åren. När dessa mätningar började göras, hade 20 procent av befolkningen handlat på internet under senaste kalenderåret. 2010 var det 40 procent av Européerna som handlat via internet under de senaste tolv månaderna, för att 2011 ha stigit till 42 procent.

Orsakerna bakom att Sveriges och Englands befolkning handlar så mycket via internet kan man bara spekulera i, men båda dessa länder har siffror om 71 procent. På andraplats hittar vi Danmark med 70 procent följt av Luxemburg, 65 procent. Priser och tillgänglighet till internet i hemmet, är omständigheter som ofta anges vara orsak till att man handlar på nätet, men frågan är om detta är de enda faktorer man kan göra gällande. Utbudet på internet är naturligtvis större än i vanliga butiker, och man skulle också kunna lyfta frågan om öppettider. I Sverige har vi en, något uppluckrad, tradition av att stänga våra butiker vid sex-tiden. Detta innebär att en stor del av invånarna inte hinner till butiken efter jobbet och därför endast kan göra inköp under helgerna. Via e-handel kan man snabbt och enkelt beställa varor när man själv har tid till det, och därmed slippa mycket av den strass som annars förknippas med shopping under helgen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *