Fastighetsvärdering

Ikväll är det äntligen dags för ett utav mina stora nöjen, husprogrammen på kanal 8. Ni vet de där om att flytta till landet, flytta utomlands, renovera för att sälja, renovera ett fallfärdigt hus för att kunna flytta in och så vidare. Ja, detta är helt klart en utav mina ”guilty pleasures”. Det och en stor skål glass med kex, sen är den dagen rädd. Spelar ingen roll vad som hänt tidigare, mina husprogram är allt som krävs.

Det jag är mest nyfiken på egentligen, det är hur det här med husvärdering fungerar. Det är nämligen ganska intressant att se hur värdet på ett hus i London är tio gånger mer värt än det hus som ser exakt likadant ut men ligger två gator åt höger. Det fungerar säkerligen likadant i Sverige, åtminstone i de riktigt stora städerna, men jag har själv aldrig riktigt förstått hur värdet på ett kvarter kan minska med hälften bara för att du befinner dig en gata för mycket åt höger. Bokstavlig talat. Okej om det hade varit på hela andra sidan av stan, men det brukar vara ganska exakt en gata eller två.

I alla fall, min poäng är att det borde vara ganska så svårt för den oerfarna mäklaren att utföra en värdering av fastigheten i fråga. Hur vet man liksom var gränsen går, och var tycker köparen att gränsen går? Är det ett fynd att köpa ett hus för halva priset när det bara ligget ett par meter utanför gränsen för att acceptabla, eller är det skamligt att ens tänka på att bo någonannastans bara för att tjäna in en krona eller två?

Är Sverige likadant, eller gäller det bara för England? Och gäller samma regler för kommersiella fastigheter eller är privata villor ett undantag?

Läs mer om Fastighetsvärdering

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *