Finns det några skillnader mellan en Friggebod och ett Attefallshus?

Attefallshuset kan ses lite som Friggebodens större kusin. Detta i och med att man får en större area att förhålla sig till – 25m2 och 4 meter i nockhöjd mot Friggebodens 15 m2 och 3 meter i nockhöjd – samt får inreda den som en bostad. Det var även det som var planen från mannen som gett huset namnet – Stefan Attefall – som under sin tid som bostadsminister sett att befolkningen i Sverige ökat medan det inte byggts tillräckligt med bostäder. I synnerhet i Stockholmområdet har detta problem blivit väldigt tydligt.

Det Stefan Attefall ville göra var att han i och med expansionen av Friggeboden kan få människor att bo i lite mindre bostäder som byggs utan bygglov som ett komplement till ett befintligt hus. Du kan exempelvis bygga ett hus bredvid ditt eget, dra vatten, el och inreda det för att sedan hyra ut det till någon intresserad. Håller du dig till reglerna har du i så fall byggt ett Attefallshus och därmed förhoppningsvis bidragit till att lätta på bostadsmarknadens tryck.

Finns det några Attefallshus att hyra redan nu?

I och med att reglerna kring Attefallshuset klubbades igenom först den 2 juli i år (2014) så är det för tidigt att säga någonting om effekten kring just bostadsfrågan. Det man däremot kan säga är att det på sikt ser ljust ut – firmor har nämligen redan nu etablerat sig och nischat in sig just på Attefallshus där färdiga koncept säljs. Med färdiga koncept talar man om att allt ifrån inredning till exteriör redan på förhand är bestämda och att kunden köper hela det paketet. Klart står att även träindustrin kommer att dra stor nytta av Attefallshusen – detta i och med att folk kommer att bygga mer och större saker där det mesta är gjort av just trä. Här kommer allt ifrån stora uterum till garage och mindre komplementshus att räknas.

Ett uterum av trä ger människor jobb

Ja, även rent arbetsmässigt ska Attefallshuset ses som något som på sikt kan bli väldigt positivt. Detta i och med att privatpersoner vill börja bygga exempelvis det där uterummet man alltid drömt om men kanske saknar utbildningen eller tiden för det och istället anlitar en professionell firma för uppdraget. Något som skapar fler jobb i slutändan och ger fler människor möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Vem ger mig tillstånd att bygga uterummet?

Bygger du ditt uterum på säg 17 m2 och har meddelat din kommun om bygget innan, fått klartecken från den – ja, då är det bara att sätta igång att bygga. Det du sätter igång med då räknas nämligen också som ett Attefallshus och då behövs inget bygglov utan bara ett klartecken – något som innebär mindre byråkrati och snabbare hantering av varje ärende. Det är också en effekt av Attefallshuset – du kan få till stånd att bygga dina drömmars uterum på betydligt kortare tid än det var förr. Så nu är det egentligen bara att börja planera inför sommaren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *