Genomför en radonmätning i ditt hus

Det finns all anledning till varför du ska ta rubriken på allvar och detta för att dels radon är ytterst farligt – man räknar med att för höga halter av detta ämne är den näst vanligaste anledningen till lungcancer – och dels också för att det finns goda grunder till att ditt hus kan vara drabbat. Man räknar nämligen från Strålsäkerhetsmyndigheten med att det i Sverige – från malmö till Kiruna – finns ungefär 400.000 hus som har för höga halter av radon inomhus. Av dessa är endast 40.000 stycken upptäckta och av dessa 40.000 så har man hittills hunnit med att åtgärda 25.000.

Riskerna med för höga halter av radon i kombination med prognosen från strålsäkerhetsmyndigheten är således något att ta på allvar och lyckligtvis så är en radonmätning en väldigt enkel procedur som dessutom inte kostar så mycket pengar.

Hur går då en radonmätning till? Jo, först och främst så kontaktar man ett företag som får göra det och som har certifikat för en radonmätning. Nummer två är att man måste genomföra en radonmätning om en speciell tidsperiod – under eldningssäsongen; mellan 1a oktober och 30e april och under minst två månader  – för att få så säkra resultat som möjligt.

Innebär det då att du som husägare kommer att ha en massa folk med mätinstrument springande i ditt hus under två månaders tid? Nej, en radonmätning kommer inte på något sätt att påverka din vardag. I ditt hus placeras nämligen små dosor ut – storleksmässigt ungefär som en puderdosa – och därefter så ligger de där till dess att mätningen är genomförd.

En radonmätning är nödvändig

En radonmätning innebär alltså ingen uppoffring och om man ser till vilka halter av radon som man ska ligga under så är smärtgränsen 200 BQ (becquerel)/ kubikmeter. Skulle en radonmätning visa att du har högre halter än så i ditt hus så blir nästa steg att åtgärda detta och även här kan du med fördel låta samma företag som gjort mätningen utföra jobbet. Vanliga orsaker till varför det finns för höga radonhalter kan bland annat vara följande:

• Vattnet i huset.

• Hur själva huset är konstruerat.

• Ventilationen i huset

• Hur marken huset står på ser ut

• Jordluft som läcker in i huset.

Åtgärderna varierar och beror helt på vilka orsaker som ligger bakom de höga halterna och huvudsaken är att man verkligen genomför en radonmätning. Det är steg ett – risken finns att huset du lever i är drabbat och därför rekommenderas att du ger två månader av din tid för att säkerställa att det inte finns någon risk för dig att bo kvar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *