Golvslipning – enkel ansiktslyftning för ditt hem

För några år sedan började vi sakta men säkert att byta ut våra heltäckningsmattor och plastlaminat mot parkett och andra typer av trägolv. Denna utveckling exploderade och nu är trägolv väldigt vanlig i alla sorters bostäder och kontorshus. Men dessa golv kräver rätt hantering för att inte slitas ned och bli fula.

Få tag på rätt redskap

Ett trägolv som används dagligen kan omöjligen undvika slitage. Det repas och märks av skoklackar, lacken mattas ned och låter fläckar tränga igenom. Det är tur att dessa golv ganska lätt kan piffas till och få en ansiktslyftning. Det som behövs göras är en ordentlig golvslipning och en strykning av nytt lack.

Detta är något som enkelt kan göras själv genom att hyra en golvslipmaskin hos träspecialister eller hårdvaruaffärer. För att få det bästa resultatet och för att dämpa svårighetsgraden på arbetet är det bra att förklara exakt vilket slags trägolv det handlar om, om du slipat golv tidigare och vet vad du gör och hur slitet golvet är, innan du hyr golvslipen.

Varierande längd

När det kommer till längden på projektet beror det på en rad olika saker. Om du exempelvis endast vill slipa ner lacken för att kunna lacka om krävs inte en särskilt ordentlig nedslipning av golvet, utan endast en ytlig. Annars handlar det självklart om hur slitet golvet är, hur stort det är och hur effektivt du arbetar. Det som är viktigt att göra innan påbörjad slipning är att torka av golvet med lacknafta. Detta tar bort gammal polish och bonvax, vilket annars kommer fastna på slippappret och därför också försvåra slipningen markant. All lack måste slipas bort tills det att träet är naket.

Använd snälla lack

Efter det att slipningen är klar är det dags för nästa steg, vilket självklart är lackning. Även här är det bra att konsultera en expert innan arbetet drar igång. Beroende på vad för slags trägolv just du har, måste lacken anpassas. Exempelvis ska parkettgolv ha hårdare lack än furu som vill ha ett mjukare. För hårt lack kan nämligen börja spricka när golvet rör sig, vilket furu gör.

Det är även viktigt att se till att lacket som används är snällt mot miljön. Har du därför gammalt lack hemma bör du kolla exakt vad för slags lack det är. Har du otur kan detta nämligen vara olagligt. Äldre tvåkomponentslack ansågs vara för starka, då de innehöll vissa lösningsmedel och förbjöds för en tid sedan.

Anställ en expert

Känner du dig osäker att ta dig an detta själv finns det självklart hjälp att få utifrån. Exempelvis finns det över 1 000 företag som erbjuder golvslipning i Stockholm. Precis som när det handlar om att hyra verktyg och göra det själv, är det även här väldigt viktigt att ge alla detaljer redan innan någon anlitas. Vad är det för golv, hur stor är ytan som ska slipas, hur slitet är det? Allt detta spelar inte endast roll för hur mycket du kommer betala, men även för hur bra resultatet kommer bli i slutändan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *