Historian om Nacka

Nacka är en förort till Stockholm. Var namnet "Nacka" kommer i från kan man hitta svar på om man tittar bakåt i tiden. Väster om strömmen/ån som går genom Nacka finns ett berg som förr i tiden benämndes som "Nacke-bergrygg". Detta gjorde att strömmen började kallas "Nacka ström" som senare gav namnet åt hela området, Nacka!

Senare sammanslog olika kapellförsämlingar så att flera församlingar runt om i ett större område började kallas Nacka församling. Detta medförde även sammanslagning av kommunerna. Detta medförde att Nacka växte och blev större. 

Nacka benämndes som stad år 1949 då Nacka fått 15000 invånare. Det var den sist inrättade staden i hela landet. Dock hade själva bildningen av Nacka redan påbörjats under 1870-talet. Detta var på grund av att fler industrier flyttade ut till Nacka från Stockholmsinnerstad. Sedan öppnades Saltsjöbanan vilket medförde att förbindelserna med Stockholm ökade så att ännu fler industrier flyttade ut till Nacka.

I dagens Nacka finns det betydligt färre industrier än i början av 1900-talet. I dag är det mer service och tjänstesektorn som finns i Nacka och därför är pendlingen mellan Nacka och Stockholm betydande då de flesta som bor i Nacka arbetar i Stockholm. Nacka blev senare kommun under sjuttiotalet.

Här kommer en bild på en Villa i Nacka:

I Nacka finns det fina villor blandat med radhus och flerfamiljshus. Det är en fin förort där även närhet till natur förekommer och närhet till Stockholm gör även hela kommunen populär.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *