Mät om din bostad i Stockholm

Ett begrepp som kommit fram under senare år handlar om areamätning och detta innebär att man som privatperson eller som ägare till olika fastigheter mäter om ytan på sin bostad eller på den fastighet saken gäller. En areamätning har visat sig vara mest populär i större städer där Stockholm är den som skiljer sig mest från mängden och anledningen till detta är att det just i Stockholm finns ekonomiska skäl bakom en areamätning. Detta kan på ett enkelt sätt förklaras.

I och med att Stockholm är så unik gällande priser för bostäder så har man också mest att tjäna på att genomföra en areamätning just där – hittar man vid en sådan en dold kvadratmeter; ja, då har man också en chans att öka värdet på bostaden och sälja den betydligt dyrare än vad man köpt motsvarande för. Hur pass vanligt är det då att en areamätning visar att en bostad är större en vad som står angivet i det skrivna kontraktet i Stockholm?

Jo, det är faktiskt ganska vanligt – betydligt vanligare än vad man kanske kan tro – och företag som jobbar med detta pekar ofta på att upp till 60% av de bostäder som blivit ommätta de facto har felaktiga mått som man därefter korrigerar. Om de sedan är mindre eller större finns det inga siffror att luta sig mot – klart är iallafall att väldigt många bostäder i Stockholm inte är så stora- eller så små som man kan tro om man bara läser det kontrakt man har som ägare.

Det finns dock oavsett fördelar med en areamätning och om vi förklarar detta kortfattat så kan vi först säga att din lägenhet i Stockholm – efter en areamätning – visar sig vara betydligt mindre än vad du trott. Här har du då fördelen av att du kan kräva pengar tillbaka av den säljare som du köpt bostaden av – det är nämligen dennes ansvar att se till att måtten är korrekta.

En areamätning ger dig trygghet

Visar sedan denna areamätning att din lägenhet i Stockholm är större – ja, då har du av förklarliga skäl också en hel del pengar att hämta. I Stockholm räknas varje kvadratmeter och då de dessutom – i vissa områden; Vasastan, Östermalm, Södermalm – kan uppgå till närmare 120 000 kronor så förstår man också den ekonomiska vinst som en upphittad kvadratmeter kan innebära. Hur kan det då komma sig att bostäder har felaktiga mått angivna i sina kontrakt?

Här handlar det om att att man fram till mitten av 80-talet använde sig av annorlunda tekniker då man genomförde en areamätning – tekniker som skiljde sig år både genom vilka ytor som inkluderas och även gällande instrumenten som användes. En areamätning är alltså nödvändig – i dagsläget kommer resultatet att bli helt korrekt sånär som på någon millimeter och detta tack vare att man idag använder sig av laserverktyg som är helt pålitliga.

Det finns alltså väldigt många skäl till varför man ska kontakta ett företag för att mäta om sin bostad och detta särskilt då – som vi nämnde ovan – om man bor i en större stad som Stockholm där chansen till ekonomisk förtjänst är som allra störst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *