Viktigt med tandvård och munhälsa

Det som alltid varit bra i Sverige och som av andra länder sett som ett föregångssystem gäller vår tandvård. Att vi i Sverige – fram till 18 års-ålder – har haft fri sådan, subventionerad av staten via skatt, har fått många förespråkare och efterföljare över världen. Det man ska komma ihåg här är att nyckeln till ett friskt och sunt liv ofta börjar just i munnen  och att det är en fråga som definitivt inte bör avgöras av hur stor plånbok man har eller – som i exempelvis USA – vilket jobb och hur medkommande försäkringsavtal inom detta ser ut.

Sverige har således uppfunnit ett bra och beundransvärt system för att medborgarna ska kunna få en god möjlighet till att leva länge och slippa de sjukdomar som kan följa med en dålig munhygien. Men – vad händer då man fyllt 18 år och inte längre kan få sina dentala problem betalda av staten och vad händer om du exempelvis slår av en tand i Stockholm och måste besöka en tandläkare akut?

Ja, här har det visat sig bli problem. Tandläkare är dyra att besöka och väldigt många personer i Sverige anser här att man faktiskt inte har råd att dels besöka – som i exemplet – besöka en akut tandläkare eller att årligen avlägga ett besök för en kontroll.

Tyvärr så är det ju så att tänder tar skada, att hål uppstår och att olyckor händer även efter att man blivit myndig – och detta i kombination med att alla har olika förutsättningar och tandstatus skapar problem. Hur löser man då detta och finns det några alternativ?

Tyvärr så har två stycken scenarion visat sig vara något som svenskar vänder sig mot. Nummer ett är att man struntar i att besöka en tandläkare om man inte har alltför ont. En person i Stockholm som slår av sin tand besöker kanske inte en akut tandläkare – istället så låter han sin tand vara och tar tag i problemet först smärtan blir för stor. Detsamma gäller de som har mer vardagliga problem – karies, tandsten och plack – man skjuter upp problemen, eller också så åker man utomlands för att korrigera dem – billigt.

Allt fler besöker tandläkare utomlands

Att Sverige är medlem i EU har gjort att länder som Polen, Lettland, Estland och Litauen ligger öppna att åka till för att uträtta ärenden och här är tandvård alltså inget undantag. Att kanske åka till Polen för att besöka en tandläkare där till kanske en tredjedel av kostnaden är tilltalande för många; man betalar kanske 200 kronor för ett lågprisflyg till Krakow, stannar över dagen, fixar till sina dentala problem och därefter flyger man hem. Möjligt? Helt klart. Vettigt? Både ja och nej.

Vi kan se detta som ett tecken på att rörligheten i Europa de facto är till gagn även för länder och medborgare i Sverige – där vi har en hög levnadstatus – eller också kan vi se att tandvården i Sverige även bör subventioneras efter 18 års ålder; åtminstone till viss del.

Några extra kronor i skatt och alla skulle – om olyckan någon gång är framme – kunna besöka en akut tandläkare och detta oavsett om man bor i Stockholm eller i någon annan stad i Sverige utan att det kostar för mycket pengar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *